Hayvansal ve kimyasal gübrelerin içerisinde azot bitkilerin büyümesi için gereklidir. Ancak bitki ihtiyacından fazla verilen hayvansal ve kimyasal gübreler çevreyi(su ve hava) kirletirler. Gübrelerin; uygun olmayan arazilerde, uygun olmayan zamanda, uygun olmayan şekilde, uygun olmayan miktarda ve uygun olmayan formda kullanılması durumunda yüzey akışı ve sızma yoluyla yüzey ve yeraltı sularında meydana getirdikleri kirliliğe tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği denir.
SULARDA TARIMSAL FAALİYETLERDEN KAYNAKLANAN KİRLİLİK İZLEME ÇALIŞMALARIMIZ
Su Toplama Havzalarında havzayı temsil eden su kalitesi izleme noktaları tespit edilmiştir. İlimizde Solaklı, İyidere, Baltacı, Manahoz, Küçükdere, Karadere, Yanbolu, Harmanlı, Yomra, Değirmendere, Derecik, Galanima, Çarşıbaşı, Fol, Ağasar, İskenderli, Kirazlık, Uğurlu ve Balaban dereleri olmak üzere 19 dereden ve uzungöl ve sera gölü olmak üzere 2 adet gölden toplam 40 adet istasyondan üç ayda bir düzenli olarak numune alınmaktadır. Gerek istasyon yerinde, gerekse laboratuvarımızda analizler uygun tekniklerle yapılmaktadır. Yapılan analizlerde nitrat, orto-fosfat, toplam fosfor, toplam azot, çözünmüş oksijen, ph ve sıcaklık parametreleri izlenmektedir. Yapılan analizler NİBİS dediğimiz nitrat bilgi izleme sistemine doğru ve zamanında aktarılmaktadır. Bu sistem Bakanlığımız tarafınca da izlenmekte olup nitrata hassas bölgelerin tespitine altlık sağlamaktadır. İlimizde şu an için Bakanlığımızın belirttiği eşik değerlerin üzerinde kirliliğe rastlanılmamakta olup, çalışmalar koordineli bir şekilde devam etmektedir.
TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEYE YÖNELİK İYİ TARIM UYGULAMALARI KODU KAPSAMINDA BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN KONU İLE İLGİLİ EĞİTİM ALAN İL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK PERSONELİ İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNDE KONU HAKKINDA GÖREVLENDİRİLEN TEKNİK PERSONELİ BİLGİLENDİRMEKTEDİR.