Bakanlığımızca yürütülen 2023 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü kapsamında yürütülen Şap Aşılama Programı bildiğimiz gibi İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde olmak üzere iki dönem halinde gerçekleştirilecektir.
Bu kapsamda; İlimiz genelinde Sonbahar Şap Aşılama Programı 01 Eylül 2023 - 17 Kasım 2023 tarihleri arasında uygulanacaktır.
Şap aşılama programını ilk enjeksiyonu ile birlikte başlatan Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa KAPLAN (Veteriner Hekim); 'Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.
Bu hastalığa sığır, manda, koyun, keçi ve domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar duyarlıdır. Hastalığın ilk belirtileri olarak öncelikle hayvanın ağız içinde, tırnaklarında, memelerinde içi su dolu kesecikler ile karakterize çeşitli yaralar oluşur. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve süt veriminde azalma yer alır. Hastaların ağızlarından ip gibi salya akar. Ateş 40-41 C civarında seyreder. Hayvanlarda ağız şapırdatması, dilinde, diş etlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri, veziküller görülür. Takip eden günlerde ayak tırnak aralarında, memelerde, burunda enfekte yaralar oluşur.
Hastalığa yakalanan hayvanların süt veriminde kayıp %30-45, et veriminde kayıp % 15' leri bulmakta ve buzağılarda ölümler görülebilmektedir. Hastalık hayvan ve insan hareketleri ile çok hızlı bir yayılma seyri izlemektedir.
Hastalıktan tek korunma yönteminin aşılama olması sebebiyle ilimiz aşılama programı kapsamında, 18 ilçemizde görevli personellerimiz ile 80.275 Şap Aşısı hedefini uygulamayı planlıyoruz. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl/İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur.' dedi.