T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Okul Kantinleri ve Yemekhanelerinde Denetimler

Yayın Tarihi : 21.09.2018

Tarım ve Orman Bakanlığı Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda denetçileri, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte   okulların kantinleri ve yemekhanelerinde denetimlere başladı. 

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit GÜLBAY yaptığı açıklamada; il/ilçe müdürlüklerimize bağlı gıda denetçileri tarafından okul kantin ve yemekhanelerine yönelik denetimlere 2018-2019 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte  hız verildiğini açıkladı. 

Yemekhanenin hijyen koşulları, resmi evrakı, personelin hijyen eğitimi sertifikaları ile gıdaların saklanma, pişirilme, sunum koşullarını inceleyen denetçiler, mevzuata aykırı buldukları durum ve ürünleri rapor ederek, bu uygunsuzlukların giderilmesi için işletmelere süre  verilmekte. 

Gülbay, denetimler sırasında özellikle süt ve süt ürünlerinde sıcaklığın önemli olduğunu belirterek, bu ürünlerin üretiminden tüketimine kadar soğuk zincirde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. 

Ürünlerin etiketinde, içeriğinin, son kullanma tarihinin, menşesinin ve firma bilgilerinin mutlaka yer alması gerektiğini vurgulayan Gülbay, yemekhane mutfaklarında özellikle ürünlerin saklandığı  kaplarda bu etiketlerin mutlaka olması gerektiğine dikkati çekerek, işletme yetkililerini uyardı.

Soğuk hava ünitelerinin de kontrol edildiğini belirten Gülbay, tüketime hazır yiyeceklerin çapraz kontaminasyon riski nedeniyle çiğ et ve et ürünleri gibi gıdalarla aynı yerde muhafaza edilmemesi gerektiğini belirtti. 

Denetimlerde süt ve et ürünleri başta olmak üzere numuneler aldıklarını belirterek, mutfaklarda ahşap malzemeden yapılmış kesme tahtası kullanılamayacağını ifade eden Gülbay, ortamda  sineklerle mücadele için de yeterli önlem alınması gerektiğini söyledi. 

Gülbay, okul kantinleri ve yemekhanelerinde yılda en az 2 kez denetim gerçekleştirdiklerini belirterek, Trabzon'da bin 281 kantine, 60 gıda denetçisi ve 21 ekiple denetime çıktıklarını söyledi.

Öğrencilere gıda sunan tüm işletmelerin tavanından tabanına, ekipmanlarından personeline, gıdasından ortamına kadar risk oluşturabilecek tüm unsurların değerlendirildiğini ifade eden Gülbay, uygunsuzlukların işletmelere bildirilerek bunların düzeltilmesi için  süre verildiğini, bu süre sonunda gerekli düzeltmeler yapılmazsa cezai işlemlere başvurulacağını bildirdi.

Gülbay, denetimlerde gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerini ve etiket bilgilerini kontrol ettiklerini anımsatarak, "Ebeveynlerimiz rahat olsunlar. Çocuklarımız geleceğimizin teminatı, çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi için denetim faaliyetlerimizi titizlikle yürütüyoruz." dedi. Gülbay, velilerin ve öğrencilerin de okul kantinlerinde karşılaştıkları hijyenle ilgili olumsuzlukları  Alo 174  Gıda hattına bildirmelerinin, denetimlere önemli katkı sağlayacağını söyledi.