T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kivide Erken Hasat Uyarısı!

Yayın Tarihi : 10.10.2018

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit GÜLBAY, kivide erken hasat yapılmasının ekonomik kayba neden olacağı için üreticilere uyarılarda bulundu. GÜLBAY, hasat zamanını belirleme konusunda ilçeden ilçeye değişimin yaşanabileceğini hatırlatarak üreticilerimizin, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizden yardım almalarını istedi.

İl Müdürümüz yaptığı açıklamada, konu uzmanı elemanlarımız tarafından 08-09 Ekim tarihlerinde, Ortahisar ilçesi ve kivi yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı diğer ilçelerde yapılan ölçümler sonucunda kivideki kuru madde miktarının %6 - %7 oranları arasında olduğunun tespit edildiğini ve bu değerlere göre Trabzon ve ilçelerinde kivi hasadına henüz başlanılmaması gerektiğini söyledi. 

Kivide hasat zamanı, meyve suyundaki suda çözünür kuru madde (S.Ç.K.M.) miktarına bakılarak belirlenmektedir. Bölgemizde hasadın Ekim ayı sonu ile Kasım ayı ortalarına doğru yapılabileceği söylense de hasadı; meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemektedir. Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının %7-9 oranları arasında olması gerekmektedir.

Bu değerlerin altında yapılacak olan erken ürün hasadı sonucu:

1-Meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine,

2-Meyvede sulanmaya,

3-Meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya,

4-Meyvede hızlı yumuşamaya,

5-Renk bozulmalarına,

6-Depolama süresinin kısalmasına,

7-Tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin dayanma süresinin azalmasına neden olmaktadır.

Bunlaların sonucu olarak da ürünün istenilen özellik ve kalitede tüketiciye sunulma imkânını ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla erken hasada maruz kalmış ürünü satın alan tüketiciler erken hasadın meydana getirdiği bütün bu olumsuzluklarla karşılaştığında, bir daha kivi meyvesini satın almayacaktır. Bu da bölgemizin ekonomisi açısından önemli bir yer olan kivi yetiştiriciliğine darbe vurmak demektir.

İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY, üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemelerini, hasat yapmadan önce İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile irtibata geçerek hasat zamanı hakkında kesin bilgi almalarının uygun olacağını belirtti.