T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

VALİ İSMAİL USTAOĞLU SU ÜRÜNLERİ HASADINI YERİNDE İZLEDİ

Yayın Tarihi : 27.05.2019

Trabzon ilinde denizde ve karada su ürünleri üretim faaliyeti yoğun olarak sürdürülmektedir. Denizde kafeslerde su ürünleri  yetiştiriciliği Arsin, Yomra, Akçaabat ve Beşikdüzü ilçelerinde 9 işletme ile 13600 ton/yıl proje kapasitesi ile yapılmaktadır. Yetiştiriciliği yapılan başlıca türleri Gökkuşağı Alabalığı, Karadeniz Alabalığı ve Levrek oluşturmaktadır. Son yıllarda ihracatta talep gören Gökkuşağı Alabalığı uluslararası piyasalarda Norveç Somon Balığının yerine tercih edilmeye başlanmıştır. İlimizde Avrupa Birliği'ne üye ülkelere ayrıca Avrupa Birliği dışına ihracat izni olan 11 su ürünleri işleme değerlendirme tesisi bulunmaktadır.

24.05.2019 tarihinde Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU Mayıs ayı başından itibaren 2019 yılı hasadına başlanan Gökkuşağı Alabalığı ( 2-4 kg arası) hasat işlemlerini Arsin Balıkçı Barınağında yerinde izlemiştir. Yetiştiricilik tesisleri sorumluları yetiştiricilik aşamalarında karşılaşılan sorunları ifade ederek balık hasadının yaklaşık on gün daha devam edeceğini belirttiler.

Trabzon İlinde 2018 yılı için hasadı yapılan balık miktarı 5400 ton/yıl olmuştur.2019 yılı için planlanan üretim miktarının ise 6100 ton/yıl olacağı ön görülmektedir. Vali İsmail USTAOĞLU hasat sonrasında ihracat için onaylı su ürünleri işletmesinde işleme tabi tutulan balıkların tüm işleme aşamalarını yerinde inceledi. İşleme tesisinde işlemeye tabi tutulan Gökkuşağı Alabalığı başta Japonya olmak üzere Gürcistan, Vietnam, Rusya, BAE ülkelerine ihraç edilmektedir.