T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIM İÇİN ELELE

Yayın Tarihi : 10.01.2020

İl Müdürlüğümüz ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği ile ortaklaşa Yomra İlçesi Çamlı yurt -Kılıçlı mahallelerin 16 erkek-10 kadın çiftçinin katılımıyla bir eğitim toplantısı yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Türk Kadınlar Konseyi Derneği Başkanı Çağla SONAT; Toplumda öncelikle her alanda zayıf ve dezavantajlı kesim olan kadınlarımızın gelişimi için çalıştıklarını, kadını ve erkeği önce insan olarak öne alıp kurulan aile kurumunun maddi manevi desteklenmesi için çalışmalar yapılmakta olduğunu belirterek, aile kurumunun toplumun çekirdeği olduğunu bu kurum ne kadar sağlam ve düzgün olursa orada yetişen çocukların da o kadar donanımlı, bilinçli olacağı, bu da toplumun kalkınması, huzuru ve düzeni demektir, diye ifade etti.

Ziraat Mühendisi Suzan KOL; konuşmasında, fındık bahçelerinin bakımı ve yetiştiriciliği, uygun çeşit secimi, fındık hastalık ve zararlıları, fındıkta budama, toprak tahlili, toprak tahlilin sonucuna göre gübre kullanımı ve gübrelemenin önemi ile ilgili sunum yaparak, sorulan soruları cevapladı.

Ziraat Mühendisi Engin SEVİM; konuşmasında köy sakinlerine yönelik kooperatif ve kooperatifleşmenin kazanımları, nasıl kurulabileceği ve üretilen ürünlerin kooperatif adı altında markalaşmaya da gidilerek daha kolay ve değer fiyatı üzerinden pazarlama imkânı sunması hakkında bilgilendirme yaptı. Süt İneklerinde Kuru Dönemin ne olduğu ve bu dönemde hayvanlarımızı nasıl beslememiz gerektiği hakkında sunumlar yaptı.

Veteriner Hekim Filiz BAL; konuşmasında hayvan sağlığı, yetiştiriciliği, bakım ve beslenmesi programlı aşılamaların önemi ve devamlılığı,  hayvan hareketleri bildirimler ve idari cezalar hakkında bilgilendirme yaptı.

En son olarak Ev Ekonomisi Teknikerleri Gülşen BAŞKAN, Nuray AYDOĞDU ve Hülya ERKAN beyaz peynirin yeterli ve dengeli beslenmedeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verdiler. Çiftçilerin isteği üzerine iler ki bir tarihte uygulamalı beyaz peynir yapılmasına karar verildi. Ayrıca gıda muhafaza Yöntemleri (Reçel, sirke, pekmez, konserve yapımı v.b.) hakkında özellikle ziyan olan elma armutların pekmez olarak değerlendirilmesi konusunda farkındalık oluşturulmuştur.