T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TRT'de Meyve ağaçlarında aşılama konusunda üreticilerimiz bilgilendirildi

Yayın Tarihi : 13.03.2020

Bakanlığımız ile TRT Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında TRT Trabzon Müdürlüğünde her hafta perşembe günleri İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından tarım konularında canlı yayında bilgi verilmektedir.

Bu hafta canlı yayın konuğu olarak İl müdürlüğümüz Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Erkan AKKAN konuk oldu. Şubat ayı sonu mart ayı başında bitkilerde aşılamanın başladığı ve bitkilere su yürümesi ile son bulacağı, bu dönem hakkında çiftçilerimizin nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında bilgi verdi.

AKKAN; 

1-) Aşının iki canlı fidan veya fide parçasının uygun sıcaklık şartlarında birleştirilerek çoğaltılması işlemi olduğu; aşılamanın yabani çeşitlerin ehilleştirilmesi, çeşit özelliklerinin değiştirilmesi, büyük ağaçların çeşitlerinin değiştirilmesi, erkenciliği sağlamak, soğuklara dayanıklılığı arttırmak, daha kaliteli ve verimli çeşitler elde etmek, virüsten ari çeşitler elde etmek, daha hızlı üretim sağlamak amacıyla yapılır;

2-) Aşılamada kalem ve göz aşı tekniklerinin uygulandığı, kalem aşılarının dilcikli aşı, yarma aşı ve kabuk altı (kakma) aşı yöntemleri olarak bitkilere henüz su yürümeden 1 yıllık sürgünlerden alınan taze kalem, yabani anaçla aşı kaleminin kabuk kısmı bölgelerinin üst üste gelecek şekilde temas ettirildikten sonra aşı bandı ile sarılarak yapılan aşı çeşitleridir.

3-) Göz aşıları

a) Yongalı göz aşıları Mart ayı içerisinde

b) Yongasız göz aşıları Haziran ayında başlayıp Ağustos ayı sonuna kadar yapılabilen ve sürgün göz aşısı ve durgun göz aşısı olmak üzere iki farklı yöntem uygulanır. Göz aşılarında şekil olarak T aşısı ve yama göz aşısı teknikleri konularında üreticilerimiz bilgilendirildi.