T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TRT'de Fındıkta Budamanın Önemi Anlatıldı

Yayın Tarihi : 12.10.2020

Bakanlığımız ile TRT Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında TRT Trabzon Müdürlüğünde her hafta perşembe günleri İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından tarım konularında canlı yayında bilgi verilmektedir.

Bu hafta canlı yayın konuğu olarak İl müdürlüğümüz Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Erkan Akkan konuk oldu. Dikimde fidanlara şekil kazandırılması ile başlayan, ekonomik verimlilik çağının sonuna kadar yıllık sürgün gelişiminin sağlanması, verimin arttırılması ve ekonomik ömrün uzatılmasında olumlu sonuçlar sağlayan en önemli kültürel uygulamalardan birisi olan fındıkta budamanın tartışılmaz önemini vurgulayarak bu dönem hakkında çiftçilerimizin nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında bilgi verdi.

Akkan; Fındıkta kök ile taç arasındaki fizyolojik dengenin korunarak karanfil oluşumu ve tozlanma oranının yükseltilmesi, ocak içlerindeki güneşlenmeye açık alanların tesis edilerek hastalık ve zararlılara karşı mücadelenin yanı sıra kimyasal mücadelenin sağlıklı yapılmasına imkan sağlandığı ifade edildi. Budamanın ilkinin hasattan sonra yaprakların dökülüp dormansi döneminde kurumuş ince ve kalın dalların yanı sıra dip sürgünlerinin temizlendiği sonbahar-kış budamasının; bu dönemde eksik kalan ve ekonomik ömrünün  20-25 yıllık döneminde yıllık sürgünlerinin çok sık olduğu aşamada sürgünlerin kısa kalarak ikame dalcıkların tesis edilmesi ve karanfillerin % 80-85'inin bir yıllık sürgünlerden teşekkül ettiği dikkate alınırsa ilkbahar-yaz budamasının ne kadar önem arz ettiği bilgisi verildi. Bu zaman dilimlerinde ilk 5 yılda dikim budaması, ilerleyen yıllarda şekil, verim ve gençleştirme  budamalarının nasıl yapıldığı; hastalık zararlılar ile mücadelenin ocaklardaki dal sayısı, şekilleri ve aralarındaki mesafelerin tozlaşma, ürün artışı dolası ile verime yansımasının doğru orantılı olduğu aşikardır. Çiftçilerimizin bahçe tesislerinin sağlıklı ve uzun ömürlü olması için budamadaki hatalardan kaçınmalarının yanı sıra budama aletlerinin steril olarak kullanılmasına özen göstermeleri gerektiği  konularında üreticilerimiz bilgilendirildi.