T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fındıkta Külleme Hastalığı ve Alınması Gereken Tedbirler

Yayın Tarihi : 4.03.2021

TRT Trabzon Müdürlüğünde Bu hafta canlı yayın konuğu olarak İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Erkan AKKAN konuk oldu.

AKKAN; Fındıkta İlkbaharda çıkan sporlar normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte ederek hastalığı başlatır. Hastalık için en uygun sıcaklık 10-20 °C'dir. Hastalık ülkemizde fındıkta en çok rastlanan fungal (mantari) hastalık olup bazı alanlarda yıllara göre %70 ve hatta %100'lere varan oranlarda tespit edilmiştir. Hastalık etmenleri Mart sonu Nisan ayı içerisinde bulaşmaya başlayarak artan nem ile birlikte çoğalmakta, rüzgarlarla birlikte tüm fındık alanlarına yayılmakta olduğunu belirtti.

Külleme hastalığı gerek yapraklarda ve gerekse çotanaklarda zarara neden olmaktadır. Yapraklarda yaprak ayasını beyaz unsu bir örtü şeklinde kapatarak bitkinin fotosentezine engel olmakta bunun sonucu olarak da yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesi fındık kalitesini  ve fındık iç dolumunu olumsuz yönde etkiler.

İlkbahar ve hasattan sonbahar bakımlarında budama, dip sürgünü temizliği ve yabancı ot mücadelesinde titizlik gösterilerek fındık ocak içlerinde ve çevrelerinde nemli ortam asgariye düşürülüp mantari hastalıkların oluşumuna engel olunmalıdır. Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için hasattan sonra dökülen yapraklar yok edilmelidir. Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Kimyasal mücadele; önceki yıllardaki hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır. İklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmesi gerektiği  konularında üreticilerimiz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüzde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Erkan AKKAN  tarafından bilgilendirildi.