T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

RAMAZANDA GIDA DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 16.04.2021

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit GÜLBAY; İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlilerimiz  tarafından ramazan ayında da gıda denetimlerine aralıksız  devam edilmekte olduğunu söyledi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan GÜLBAY; "Bakanlığımızın gıda politikası; ulusal mevzuatla, gıdaların tarladan sofraya kadar geliş sürecinde etkin kontrolünün sağlanması, tüketici sağlığı ve haklarının korunmasıdır. Bu nedenle, gıda kaynaklı hastalık risklerinin azaltılması için bitkisel ve hayvansal üretimin ilk aşamasından gıda üretim zincirinin son halkasına kadar uzanan risk esaslı ulusal bir denetim ve kontrol sistemi uygulanmaktadır" dedi.

"Bakanlığımızın stratejik amaçlarından birisinin tüketicilere güvenli gıda sunmak olduğu bilinciyle ilimizde gıda işletmelerine yönelik denetimlerimize kesintisiz devam ediyoruz" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY; "İlimizde üretilen, satılan ve toplu tüketime sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik denetimler; riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemlerde de denetimler yapılmaktadır. Bu amaçla içinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle denetimlerimizi daha da sıklaştırdık dedi.. Özellikle toplu tüketim yerleri, gıda satış yerleri, pastacılık ürünleri-unlu mamuller üretim ve satış yerleri, tatlı üretim ve satış yerleri, ekmek-ekmek çeşitleri ile pide üretim ve satış yerleri,  Ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerleri ile yoğun alışveriş yapılan diğer perakende işletmelerinin denetlenmesine ağırlık verilmekte olduğunu söyledi. 

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit GÜLBAY yapılmakta olan denetimlerde Covid-19 salgını kapsamında maske, mesafe, hijyen kuralları ile ilgili kontroller ve bilgilndirilmelerinde yapılmakta olduğunu söyledi.

GÜLBAY 2021 yılı nisan ayı itibariyle 4436 adet gıda ve yem denetimi yapıldığını, 13 işletmeye idari para cezası uygulandığını, 2021 yılı içerisinde yurtiçi denetim amaçlı 211 adet numune alındığını söyledi.. 

Şu an içerisinde bulunduğumuz Covid-19 salgını nedeniyle daha da önem kazanan gıda güvenilirliğinin sağlanması için tüketicilerin de bilinçli olması gerektiğinin altını çizen İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY; "Gıda güvenilirliğinin sağlanabilmesi için, tüm gıda zinciri boyunca gerekli noktalarda önlemlerin alınması, uygulanması ve kontrol edilmesi gerekir. Her alanı kapsayan mevzuat silsilesi ve iyi bir resmi yönetimin yanı sıra, gıda arz zincirindeki tüm aktörlerin yaygın şekilde işbirliği yapması ve tüm paydaşların katkılarını ortaya koyması, gıda güvenilirliği için olmazsa olmazdır. Gıda tedarik zincirine dâhil olan çiftçiden tüketiciye kadar herkes; gıda güvenilirliğinin sağlanması için, gıdayı insan sağlığını riske atan tehlikelerden koruyacak önlemleri alarak sorumlulukları paylaşmalıdır. Unutulmamalıdır ki etkili bir denetim sistemi tüketicilerin de denetimlere katkı sağlamaları ile mümkündür. Vatandaşlarımızın gıdalarla ilgili her türlü ihbar, şikâyet, soru ve sorunlara Alo 174 Gıda Hattı ve (501) 174 0 174 nolu ihbar hattımız ile hizmet verilmektedir. Ayrıca hepimizin sorumlu birey olarak gıda kayıp ve israfının azaltılması ve önlenmesi için; GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK  kampanyasına sahip çıkarak  "İhtiyacın Kadar Al, Geleceğini Çöpe Atma" mesajına uygun davranmalıyız dedi. Farkında olmadan kaybettiğimiz ve israf ettiğimiz gıdalarımızı korumak için öncelikle planlı, listeli alışveriş yapmamız, ihtiyacımız kadar satın almamız, tüketebileceğimiz kadar hazırlamamız, doğru koşullarda saklamamız gerektiğini unutmayalım" dedi.