T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SUNİ TOHUMLAMA PROJELERİ İLİMİZDE UYGULANMAYA BAŞLADI

Yayın Tarihi : 28.06.2021

Tonya Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan açılış toplantısına; Trabzon Milletvekili Salih CORA, Tonya Kaymakamı Muhammet İKİS, Belediye Başkanı Osman BEŞEL, Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit GÜLBAY, Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol SAYIN, DOKA Program Yönetim Birimi Başkanı Ahmet DOĞAN, Veteriner Hekimler, yetiştirici temsilcileri ve yetiştiricilerin katılımı ile yapıldı.

Tarım İl Müdürlüğümüz, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası ortaklığı ile toplam maliyeti 317.000 TL olmak üzere 285.000 Tl kısmı hibe olan 'Dişi Sperma Uygulaması İle Tereyağı Üretimini Artırıyoruz Projesi'ni Tonya ilçemizde uygulamaya başladık.  Bu proje ile marka değeri olan tereyağımızın kaynağı olan Jersey ırkı hayvan varlığının artırılması hedeflenmektedir.

Bakanlığımızın 2021 yılında 43 İlde uygulamaya başladığı ve 3 yıl süreyle devam edecek olan 'Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP)' ne Karadeniz bölge illerinde Jersey ırk popülasyonunun korunması ve ıslahına yönelik cinsiyeti belirlenmiş jersey ırkı boğa sperması ile suni tohumlama uygulaması ilave edilmiştir.

Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu ETKİYAP projesi ile İlimizde Hayrat, Dernekpazarı ve Yomra ilçelerimizde, İlçe Müdürlüklerimiz tarafından hem etçi ve kombine ırk sperması ile hem de dişi jersey sperması ile suni tohumlama hizmeti verilmeye başlanmıştır. Tonya ilçemizde DOKA Projemizle başlayan Jersey ırkı dişi sperma suni tohumlama uygulaması, Bakanlığımız ETKİYAP projesi ile artık tüm İlimizde Özel Veteriner Hekimler tarafından dişi sperma maliyeti yetiştiricimize yansıtılmadan uygulanmaya başlamıştır. ETKİYAP Projesi kapsamında 2021 yılı için İlimize Bakanlığımız tarafından 3.000.000 TL bütçe ayrılmıştır. Bu bütçenin büyük kısmı Jersey ırkı dişi sperma için harcanacaktır.

Uygulamaya koyduğumuz her iki proje ile;

Bölgede ve ülkemizde kendine has tüketici kitlesi bulunan, Süt kalitesi bakımından en üstün ırk olan, yemi diğer ırklara göre verime çevirme üstünlüğü bulunan, cüsse küçüklüğü sebebiyle sınırlı yem kaynaklarıyla yetiştirilebilmesi, bölgenin sınırlı yem kaynaklarına adapte olan,  iklim istekleri, dünyada yetiştirildiği iklim tipi ile Karadeniz Bölgesine benzer aynı özellikte olması, sütünün yağ ve protein miktarının diğer ırklara göre yüksek olan Jersey Irkını yeniden popülasyonunu artırarak, coğrafi işaret alan tereyağı üretimimizin sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Aynı zamanda bu projeler sayesinde, gebe düve üretimi artacak ve yetiştiricilerimize gelir sağlayacaktır.