T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kahverengi Kokarca Zararlısı Hakkında Bilgilendirme

Yayın Tarihi : 22.04.2024

​Kahverengi Kokarca hakkında 19.04.2024 Cuma günü Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa KAPLAN Yomra İlçesi Namıkkemal Mahallesinde kontrol amaçlı feromon tuzak kurulan fındık bahçesinde açıklamalarda bulunmuştur​.

Kahverengi kokarcaların fındık bahçelerinde kurulan feromon tuzaklarda tespit edilmeye başlandığını zararlının Kuzey ABD'de 1990'da, Avrupa'da 2000'li yıllarda, Ülkemizde ise 2017 yılında görüldüğünü belirtti.

Samuray arısının (Trissolcus japonicus) Kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olduğunu ve yumurtalarını Kahverengi kokarca yumurtaları içine bırakarak kendi yavrularının çıkmasını sağladığını dile getirerek Bakanlık olarak Araştırma Enstitülerimizce Samuray arısı üretildiğini belirterek bu yıl Haziran ayında Karadeniz Bölgesinde 150.000 Samuray arısının salınımının yapılacağını dile getirdi.

Vatandaşlarımızın kış sezonunda yayım faaliyetlerinde anlatıldığı üzere kışlaklarda ruhsatlı biyosidal ürünlerle ilaçlama yaptırmamız ve fındık, kivi ve Trabzon hurması ürünlerinde yaz sezonunda Bakanlığımızdan ruhsatlı ilaçlarla ilaçlama çalışması yapılabileceğini belirtti.

İl Müdürümüzün İsa KAPLAN bu zirai zararlının Dünyada 1 trilyon dolarlık zarara yol açtığını ve fındık gibi zarar verdiği ürünlerin insanoğlunun rızkından çalındığını ve Kahverengi kokarca ile mücadelenin milli bir mesele olduğunu söylemiştir.

Üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edebilirler.