T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa KAPLAN, kurban kesimi ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili önemli uyarılarda bulundu

Yayın Tarihi : 14.06.2024

Trabzon'da Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir şekilde kurban kesme vecibelerini yerine getirebilmesi için hazırlıklar devam ediyor.

 Kurulan pazarlarda kurbanlık satışları sürüyor.

İl genelinde kurulan geçici kurban satış yerlerinde; ekiplerce kurbanlık hayvanların sağlık durumları, veteriner sağlık raporları, pasaportları ve yaş kontrolleri gibi önemli hususlar dikkatle incelenerek, olası hastalıkların önüne geçmek ve sağlıklı bir kurban sürecini sağlamak amacıyla titiz bir çalışma sürdürülüyor.

Trabzon halkının Kurban Bayramı'nı güzel bir şekilde geçirmesi için çalışmalarına devam ettiklerini belirten İsa Kaplan, gıdanın arz güvenliği konusunu önemsediklerini dile getirdi.

“Kurbanlık kesiminin Valilikçe izin verilmiş kesim yerlerinde ve ehil kişilere yaptırmaları lazım"

Kurbanlık kesimini Valilikçe izin verilmiş kesim yerlerinde ve ehil kişilere yaptırmaları gerekmektedir. Yaz aylarında bulunmamız sebebiyle;  hayvan kesildikten sonra 6 dakika içerisinde iç organlarının çıkartılması lazım; bunu da yalnızca işin ehli kişiler bilebilir. Çok beklettiğinizde içerideki mikroorganizma yayılır. Etler bizim için ne kadar kıymetliyse zararlı mikroorganizmalar için de o kadar kıymetlidir. Bir an evvel eti hızlı ve küçük parçalar halinde bir parçalayıp, sıcağa maruz bırakmadan uygun bir ortam ve alanda dinlendirecekler arkasından küçük parçalar halinde dolaba yerleştirip ondan sonra tatile veya herhangi bir yere ziyarete gitmeleri lazım. Bu çok önemlidir." şeklinde konuştu

“Kıyma sağlıksız bir koşulda çekildiğinde gıda zehirlenmesi yaşarsınız"

Kurban kesimi sonrası için de birtakım uyarılarda bulunan Kaplan, “Etlerini aldılar, evlerine götürdüler ve kıyma çektirecekler.  Vatandaşlarımızın kıyma çekim işlemlerini kasaplarda ve parçalama tesislerinde yapmaları gerekir. Çünkü o kıyma sağlıksız bir koşulda çekildiğinde ya da bozuk bir kıymayı sizden önce çektiklerinde sizin etinizde bozulur ve gıda zehirlenmesi yaşarsınız. Dünyadaki gıda zehirlenmelerinin yüzde 95'i hayvansal kökenlidir." diye belirtti.  

“Kurban Bayramı döneminde de 18 ilçemizde bütün satış ve kesim noktalarında personelimiz görevli olacaktır"

Sahada çalışmalarını bayram süresince de devam ettireceklerinin altını çizen Kaplan, “Bu kapsamda bizler zaten sahada Kurban Bayramı döneminde de 18 ilçemizde veteriner hekimlerimiz bütün satış ve kesim noktalarında görevli olacaktır. Hayvanın etiyle ilgili bir sıkıntı olduğunda bize bilgi verdikleri takdirde arkadaşlarımız gelip gerekli müdahaleyi yapacaklar." ifadelerini kullandı. 

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, '' Son olarak tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını kutlayıp, hayırlara vesile olmasını diledi.''


İlçelerimizde görevli veteriner hekimlerin listesi : GÖREVLİ PERSONEL LİSTESİ son.pdf​​