Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRABZON İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • HUKUK BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA VE SEFERBERLİK HİZMETLERİ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • MİSYON VE VİZYONUMUZ
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • FORMLAR
    • TEMEL İLKELERİMİZ VE GÖREVLERİMİZ
  • E-HİZMETLER
  • YAYINLAR
    KAHVERENGİ KOKARCA ÇALIŞMALARI
    • KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR
    • DÜZENLENEN TOPLANTILAR
    • EĞİTİM YAYIM ÇALIŞMALARI
    • BASINDA ÇIKAN HABERLER
    • FEROMON TUZAK TAKİPLERİ
    • KIŞLAK MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • KİMYASAL MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • FUNNEL TUZAK MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • SAYIM ÇALIŞMALARI
    • SAMURAY ARISI ÇALIŞMALARI
    • BİYOTEKNİK (CEZBET-ÖLDÜR) MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    KİTAPLARIMIZ
    E-DERGİ
    FAALİYET RAPORLARI
    BRİFİNGLER
  • BASIN
    TRABZON VE TARIM
    • TARİHİ GEÇMİŞİ
    • COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
    • ARAZİ DURUMU
    • HAYVANCILIK
    • SU ÜRÜNLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTrabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

TÜRK GIDA KODEKSİ BELİRLİ GIDALARDAKİ PERFLOROALKİL BİLEŞENLERİNİN RESMÎ KONTROLÜ İÇİN NUMUNE ALMA VE ANALİZ METODU KRİTERLERİ TEBLİĞİ

22.10.2025 / Gösterim Sayısı : 46 / Arşiv

​

21 Ekim 2025 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 33054

TEBLİĞ

Tarım ve Orman Bakanlığından:

TÜRK GIDA KODEKSİ BELİRLİ GIDALARDAKİ PERFLOROALKİL

BİLEŞENLERİNİN RESMÎ KONTROLÜ İÇİN NUMUNE ALMA

VE ANALİZ METODU KRİTERLERİ TEBLİĞİ

(TEBLİĞ NO: 2025/28)

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, belirli gıdalardaki perfloroalkil bileşenlerinin resmî kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterlerini belirlemektir.

(2) Bu Tebliğ, gıdalardaki perfloroalkil bileşenlerinin resmî kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, 19/2/2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine ve 5/11/2023 tarihli ve 32360 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Alt parti: Büyük bir partinin belirlenmiş bir kısmına numune alma metodunu uygulamak için fiziksel olarak ayrılabilir ve tanımlanabilir kısmını,

b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,

c) Birincil numune: Parti veya alt partideki tek bir yerden alınan madde miktarını,

ç) Birleşik standart ölçüm belirsizliği (u): Bir ölçüm modelindeki girdi miktarlarıyla ilişkili münferit standart ölçüm belirsizlikleri kullanılarak elde edilen ve kullanılan bilgiye dayanarak ölçülen değere makul bir şekilde atfedilebilecek değerlerin dağılımını karakterize eden ölçüm sonucuyla ilişkili negatif olmayan bir parametreyi,

d) Genişletilmiş ölçüm belirsizliği (U): Yaklaşık %95 güven düzeyi veren kapsam faktörü 2 kullanılarak elde edilen değeri (U=2u),

e) Gerçeklik: Kabul edilen referans değer ile çoklu serilerle elde edilen test sonuçlarının ortalama değeri arasındaki uyumun yakınlığını ve sertifikalı referans materyalleri, zenginleştirme deneyleri ya da laboratuvarlar arası katılım çalışmalarının düzenli analizlerinden hesaplanabilen belirgin hatayı,

f) Karşılaştırılabilir boyut veya ağırlık: %50’yi geçmeyen boyut veya ağırlık farkını,

g) Kesinlik: Öngörülen koşullar altında gerçekleştirilen bağımsız test sonuçları arasındaki uyumun yakınlığını ve test sonuçlarının standart sapmasını veya varyasyon katsayısını,

ğ) Laboratuvar içi tekrar üretilebilirlik veya ara kesinlik (RSDR): Belirli bir laboratuvarda, bir dizi laboratuvar içi koşul altındaki kesinliği,

h) Laboratuvar numunesi: Laboratuvar için hazırlanan paçal numunenin temsili bir kısmını veya miktarını,

ı) Ölçüm limiti (LOQ): Analitin uygun istatistiksel kesinlikle ölçülebilen en düşük miktarını,

i) Paçal numune: Parti veya alt partiden alınan birincil numunelerin birleştirilmiş toplamını ve parti veya alt partiyi temsil eden numuneyi,

j) Parti: Aynı anda teslim edilen ve numuneyi alan kontrol görevlisi tarafından menşei, çeşidi, türü, toplanma alanı, ambalaj tipi, ambalajlayıcısı, göndericisi veya işaretleri gibi ortak özelliklere sahip olduğu belirlenen tanımlanabilir miktardaki gıdayı,

k) Şahit numune: İtirazlı durumlar için homojenize edilmiş paçal numuneden ayrılan numuneyi,

ifade eder.

(2) Bu Tebliğde geçen ve birinci fıkrada yer almayan tanımlar için 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 3 üncü maddesinde yer alan tanımlar geçerlidir.

Numune alma ve analiz metotları

MADDE 4- (1) Perfloroalkil bileşenleri (PFAS) olan perflorooktan sülfonik asit (PFOS), perflorooktanoik asit (PFOA), perflorononanoik asit (PFNA) ve perflorohekzan sülfonik asit (PFHxS) için Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan maksimum limit belirlenmiş gıdaların resmî kontrolüne yönelik numune alma ve analiz metotları; EK-1’de yer alan şekilde gerçekleştirilir.

(2) Birinci fıkra, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla uygulanır.

Avrupa Birliği mevzuatına uyum

MADDE 5- (1) Bu Tebliğ, belirli gıdalardaki perfloroalkil bileşenlerinin kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterlerini belirleyen 24/8/2022 tarihli ve (AB) 2022/1428 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.

Yürürlük

MADDE 6- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

 Ek için tıklayınız​​


Son Haberler
...
Afet Müdahale Tatbikatı Gerçekleştirildi
...
Kahverengi Kokarca Zararlısına Karşı Kışlak Mü ...
...
Trabzon’Da Nakil Güzergahlarında Su Ürünleri D ...
...
Trabzon’Da Hamsi Avcılığına Sıkı Denetim
...
Vali Yıldırım’Dan İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’ ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : İnönü Mahallesi Hasan Saka Caddesi Mimoza Sokak No:4 Ortahisar/TRABZON

  • Telefon : 0462 230 21 45 (pbx)

  • Faks : 0462 230 21 54

  • E-Posta : trabzon@tarim.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI