Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa KAPLAN kivide erken hasat yapılmasının zararlı olduğunu vurgulayarak kivi üreticilerini zamanında hasat yapmaları konusunda uyardı. Üreticilerin hasat zamanını belirleme konusunda İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden yardım almalarını istedi.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konu uzmanları tarafından İlimiz merkez köylerinde ve İlçelerinde 20.10.2025 - 25.10.2025 tarihleri arasında yaptığı ölçümler sonucunda: Kivideki kuru madde oranlarının %5,5 ile %6 arasında olduğu tespit edilmiştir. Bu değerlere bakıldığında ilimizde kivi hasadının henüz gelmediği görülmektedir.
Kivide hasat zamanı meyve suyundaki suda çözünür kuru madde (S.Ç.K.M.) miktarına bakılarak belirlenir. Bölgemizde hasadın ekim ayı sonu ile kasım ayı ortalarına doğru yapılabileceği söylense de, unutmayalım ki hasadı; meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemektedir. Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının %7-9 arasında olması gerekir.
Bu değerlerin altında yapılacak olan erken ürün hasadı sonucu;
1-Meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine,
2-Meyvede sulanmaya,
3-Meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya,
4-Meyvede hızlı yumuşamaya,
5-Renk bozulmalarına,
6-Depolama süresinin kısalmasına,
7-Tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin dayanma süresinin azalmasına neden olur.
Bunun sonucu da ürünün istenilen nitelik ve kalitede tüketiciye sunulma imkanını ortadan kaldıracaktır. Bu da bölgemiz ve İlimiz açısından önemli bir yer tutan kivi yetiştiriciliğine darbe vurmak demektir.
Üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemelerini, hasat yapmadan önce İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçerek hasat zamanı hakkında bilgi almaları uygun olacaktır.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü