Trabzon Tarım ve Orman Müdürü Cahit GÜLBAY yaptığı açıklamada; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kuruluşu FAO 16 Ekim gününü "Dünya Gıda Günü" olarak kabul etmiştir. Her yıl 16 kim günü Birleşmiş Milletlere üye olan ülkelerde (Türkiye'de bu ülkelere dahil) gıda üretimi ve tüketimi, açlık, beslenme gibi çok önemli hayati konular incelenir. Buna bağlı olarak ülkemizde 9-16 Ekim tarihleri arasındaki hafta "Dünya Gıda Günü – Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme Haftası" olarak kabul edilmiştir. Gülbay ;besin, beslenme doğrudan doğruya sağlıklı yaşamımızla ilgilidir. Büyümemizi, gelişmemizi, enerji kazanmamızı, hastalıklardan korunmamızı aldığımız besinler sağlar. Önemli olan vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri yeteri kadar almaktır. Yani dengeli beslenmedir dedi.
İl Müdürü Gülbay; dengeli beslenme sağlıklı yaşamın temel şartıdır. Dengeli beslenmek için gerekli olan besin maddelerinin yeteri kadar üretilmesi zorunludur dedi. Ne yazık ki Dünyanın birçok ülkesi bu imkana sahip değildir. Artan nüfusunu besleyemeyen yoksul ülkelerde açlık, hastalık ve ölüm sayısı gittikçe artmaktadır. FAO'nun üzerinde durduğu en önemli konu budur. Yetersiz beslenme, açlık aslında bütün ulusların ortak sorunudur. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler, Dünya Gıda Günü'nde yaptıkları toplantılarda yeterli beslenmeyi sağlamak, açlığı önlemek için kararlar alırlar ve bütün milletleri bu kararlara uymaya çağırırlar dedi.
İl Müdürü Cahit GÜLBAY yetersiz ve dengesiz beslenmeyi ve açlığı meydana getiren neleri; Besin üretim ve tüketiminin dengesiz olması, herkese düşen besin maddesinin yetersiz olması, Besin üretimi ve tüketiminde bilgisiz hareket etmek. Özellikle gıda maddelerinde tutumlu davranmayarak gıda israfında bulunmak. imizde yapılan araştırmalara göre, besin maddelerimizin yaklaşık onda biri çöpe atılmaktadır. Bu, bilgisizliğin sebep olduğu çok büyük bir kayıptır. Gıda israfını önlemezsek, bizler de yetersiz beslenen insanlardan biri oluruz. Ekmek, yemek gibi besinlerimizi yeteri kadar alalım, pişirelim, yiyelim. Kesinlikle çöpe besin artıkları atmayalım. Hızlı nüfus artışı da beslenme dengesini bozan en önemli sebeptir. Üretilen tüketilene yetmediğinde dengesiz ve yetersiz beslenmeye neden olmakta, yer yer açlık görülmektedir. Ekonomik gücü olmayan fakir ve gelişmemiş ülkelerde yetersiz beslenme, açlık çok görülür. Bu ülke insanlarına yapılacak en iyi yardım, ülkelerin ekonomik güce kavuşturulup daha çok üretmesini sağlamaktır. Kamyonlar, uçaklar, gemiler dolusu gıda maddeleri göndermek kısa süreli geçici önlemlerdir. Gıda israfını önleyerek elde edilen gıdaların dünya insanlarına daha çok ve eşit biçimde dağılmasını sağlanmalıdır. Böylece dünyada açlık çeken, açlıktan ölen insanların sayısı azalmış olur. Ayrıca ihtiyacımızdan fazla besin maddelerini satmakla ekonomik gücümüz artar. Yediğimiz bir lokma ekmeğin, bir kaşık yemeğin, bir bardak sütün, bir zeytin tanesinin, bir meyvenin üretilmesinde, hazırlanmasında harcanan emekleri unutmamalıyız. Dengeli beslenip, yeteri kadar besin tüketelim. Gıda israfı, emeklerin çöpe atılması demektir. Gıda israfı, milletçe fakirliğe doğru giden yolu hazırlamak, hızlandırmaktır. Çok üretelim, yeteri kadar tüketelim dedi.
Gülbay; Bu yıl Bakanlığımız ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde yürütülen "GIDANI KORU-Sofrana Sahip Çık" isimli kampanya 20 Mayıs 2020 tarihinde Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'nin ev sahipliğinde başlatılmıştır. Yapılan araştırmalar dünyada üretilen gıdaların yaklaşık üçte birinin çöpe gittiğini ve bu miktarın çok önemli bir gıda kaybı olduğunu söyledi. "GIDANI KORU-Sofrana Sahip Çık" kampanyası ile gıda kayıpları ve israfının önlenmesi hedeflenmiştir. Bu vesile ile tüm tüketicilerin Dünya Gıda Günü'nü kutlar sağlıklı günler dilerim dedi.