Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRABZON İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    İL MÜDÜRÜMÜZ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    BİRİMLER
    • HUKUK BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA VE SEFERBERLİK HİZMETLERİ
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • MİSYON VE VİZYONUMUZ
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • FORMLAR
    • TEMEL İLKELERİMİZ VE GÖREVLERİMİZ
  • YAYINLARIMIZ
    KAHVERENGİ KOKARCA ÇALIŞMALARI
    • KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR
    • DÜZENLENEN TOPLANTILAR
    • EĞİTİM YAYIM ÇALIŞMALARI
    • BASINDA ÇIKAN HABERLER
    • FEROMON TUZAK TAKİPLERİ
    • KIŞLAK MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • KİMYASAL MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • FUNNEL TUZAK MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • SAYIM ÇALIŞMALARI
    • SAMURAY ARISI ÇALIŞMALARI
    • BİYOTEKNİK (CEZBET-ÖLDÜR) MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    KİTAPLARIMIZ
    E-DERGİ
    FAALİYET RAPORLARI
    BRİFİNGLER
  • E HİZMETLER
  • PROJELER
  • BASIN
    TRABZON VE TARIM
    • TARİHİ GEÇMİŞİ
    • COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
    • ARAZİ DURUMU
    • HAYVANCILIK
    • SU ÜRÜNLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTrabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

KİVİDE YAZ BUDAMASI ve MEYVE SEYRELTME

12.07.2024 / Gösterim Sayısı : 203 / Arşiv

​Karadeniz bölgesinin fındıktan sonra en önemli tarımsal ürünü olan kivinin yetiştiricilik açısından budama işlemi önemli bir yere sahiptir.

Kivide yaz budaması çiçeklenmeden hemen sonra başlar ve yaz boyu devam eder. Ancak ideali meyvenin fındık büyüklüğünde olduğu zaman hem budamanın hem de meyve seyreltilmesinin yapılmasıdır.

Budamanın yapılacağı günün serin olması, bunun için sabah ve ikindi sonrası yapılması bitkinin su kaybını en aza indirir, bitkinin strese girmesini engeller.

Yaz Budaması Nasıl Yapılmalı?

1-Yaz budamalarına İlk önce çiçek açmayan ve tellerden dışarıya sarkmış olan dallar yaklaşık olarak 1,5 metreden kesilirler.

2-Budama yapılırken yere bakan göz üzerinden sürgünler kesilir. Böylelikle uçta kalan göz güneşten daha az etkilenir ve geç sürer.

3-Çiçek açarak meyve bağlamış dallar şayet gelecek yıl bırakılmayıp kış budamasında kesilecek ise son meyveden itibaren 5-6 yaprak kalacak şekilde kesilir.

4-Yaşlı dallardan çıkan obur dallar ana gövde çıplaklaşmayacaksa dipten kesilir. Ana kordonların çıplaklaşması söz konusu ise 1 m mesafeden uçları kesilerek bu dallardan gelecek yıllarda meyve verecek ürün çubuklarının oluşması sağlanır.

5-Kordona ve diğer dallara sarılmış dallar sarıldığı yerden kesilip çıkartılır.

6-Yaz budaması ağaçlarda vegetatif ve generatif dengeyi bozmayacak şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.

7-Yaz budamaları yapılırken aşırıya kaçmamaya dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde meyve yanıklıkları söz konusu olabilir.

Meyve Seyreltmesi

Kivilerde diğer meyvelerdeki gibi hastalık ve zararlıların yol açtığı bir durum olmaması durumunda meyve dökümleri olmaz. Bu nedenden dolayı Meydana gelen tüm meyveler hasat zamanına kadar omca üzerinde kaldığından seyreltilmenin elle yapılması gerekir. Meyveler teşekkül ettikten sonra seyreltme işine ne kadar erken başlanılırsa kalan meyveler o kadar irileşir ve kaliteli olur.

Meyve seyreltilmesi ideal olarak meyvelerin yaklaşık fındık büyüklüğüne geldiği zaman yapılması uygundur. Eğer kış budaması usulüne uygun olarak yapılmış ise üçlü gruplar halinde oluşan meyvelerde ortadaki iri meyve bırakılıp diğer ikisinin, çiftli meyvelerde ise orta meyve bırakılıp yan meyvenin seyreltilmesi gerekir. Bununla beraber pazar değeri olmayan ikiz meyveler ve şekil bozukluğu olanlar da ağaçlardan toplanır.

Meyve seyreltilmesinde dikkat edeceğimiz en önemli husus ağacın yaşına göre meyve yüklemesi yapılmasıdır. Ağaçları fazla yoracak ve kısa sürede yaşlandıracak şekilde fazla meyve yüklemekten kaçınmalıyız.

Ekonomik verime geçmiş bir bahçeden yılda ortalama 3 ton ürün alacak şekilde yaz ve kış budamalarında dengeli budama yaparak, yeteri kadar ürün çubuğu bırakarak meyve yüklemek, uzun yıllar ağaçları yormadan ürün almayı sağlayacaktır.

İl Müdürümüz İsa Kaplan ''Yaz budamalarını ve meyve seyreltmesini zamanında ve tekniğe uygun yaparak; yüksek verim, kaliteli, depolamaya uygun, raf ömrü uzun ürün elde etmek mümkün olacaktır.'' İfadeleri ile kivide yaz budamasının önemine dikkat çekti.​


Fotoğraf Galerisi (6)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Maviyemiş Yetiştiriciliğini Geliştiriyoruz
...
Trabzon’Da Küçükbaş Hayvancılığa Büyük Destek: ...
...
Samuray Arısı (Trissolcus Japonicus) Salımı Ge ...
...
Trabzon’Da 29 Proje Destekle Geleceğe Yön Veri ...
...
Moloz Bölgesinde Tereyağı Satış İşletmelerine ...
...
"Karadeniz’İn Balıklarını Boyuyorum" Projesiyl ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : İnönü Mahallesi Hasan Saka Caddesi Mimoza Sokak No:4 Ortahisar/TRABZON

  • Telefon : 0462 230 21 45 (pbx)

  • Faks : 0462 230 21 54

  • E-Posta : trabzon@tarim.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI