Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRABZON İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • HUKUK BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA VE SEFERBERLİK HİZMETLERİ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • MİSYON VE VİZYONUMUZ
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • FORMLAR
    • TEMEL İLKELERİMİZ VE GÖREVLERİMİZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    KAHVERENGİ KOKARCA ÇALIŞMALARI
    • KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR
    • DÜZENLENEN TOPLANTILAR
    • EĞİTİM YAYIM ÇALIŞMALARI
    • BASINDA ÇIKAN HABERLER
    • FEROMON TUZAK TAKİPLERİ
    • KIŞLAK MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • KİMYASAL MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • FUNNEL TUZAK MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    • SAYIM ÇALIŞMALARI
    • SAMURAY ARISI ÇALIŞMALARI
    • BİYOTEKNİK (CEZBET-ÖLDÜR) MÜCADELE ÇALIŞMALARI
    KİTAPLARIMIZ
    E-DERGİ
    FAALİYET RAPORLARI
    BRİFİNGLER
  • BASIN
    TRABZON VE TARIM
    • TARİHİ GEÇMİŞİ
    • COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
    • ARAZİ DURUMU
    • HAYVANCILIK
    • SU ÜRÜNLERİ
    • BİTKİSEL ÜRETİM
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksTrabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Fındıkta Budama Dönemi Başladı

8.10.2018 / Gösterim Sayısı : 3968 / Arşiv

​Fındık hasadının bitmesi ile yeni sezon hazırlıkları için bahçe bakımı ve budama çalışmaları başladı. Bakım ve budamada, güneş ışığından yararlanmayla birlikte ocak ve dal bakımından en iyi havalandırma düzeyinin sağlanması gerekiyor.

Fındıkta kış budaması bitkinin dinlenmeye girdiği ve yapraklarının % 50'den fazlasını döktüğü zaman başlar ve bitkiye su yürüyünceye kadar devam eder. Bu dönem, yaklaşık olarak Ekim-Mart ayları arasını kapsar. Bu zaman aralığında dikkat edilmesi gereken en önemli husus bitkiye su yürüdüğü, aşırı soğuk ve karlı dönemlerde budamanın yapılmaması gerektiğidir.

Fındıkta budama, dikim budamasıyla başlar; sırasıyla şekil budaması, verim budaması ve gençleştirme budamasıyla devam eder.

Dikim budamasında yaralı kökün ucu ve saçak kök uçları kesilir. Fidanın boyu ise yaklaşık 40-50 cm. yukarıdan, sağlam bir göz üzerinden kesilerek fidanın dikimi yapılır. Daha sonra 3-5 yıl boyunca bitkiye düzgün bir taç oluşturulması amacıyla şekil budaması yapılır. Şekil budamasıyla bitkinin düzgün bir taç yapısına kavuşması sağlanarak bitkide istenilen meyve dalları oluşturulur ve güneşten en iyi şekilde faydalanması sağlanır.

Gençleştirme budamasında, verimi azalmış dalların kökten yaklaşık 2 metre yukarıdan kesilerek taze sürgünlerin çıkması amaçlanmaktadır. Böylece bu sürgünlerden de istenilenler bırakılır, bu bırakılan sürgünlerin ise uçları kesilerek meyve dallarının oluşması sağlanır. En son olarak bitkinin ekonomik ömrü boyunca her yıl verim budaması yapılır.

Verim budaması, çeşitlere bağlı olarak 20-25 yıl sürer. Bu budama bitkiye verilen şeklin korunması şartıyla dal üzerinde kurumuş, üst üste düşmüş, güneşlenmeyi engelleyen ve fındık ocağının içine büyüyen sürgünlerin kesilerek çıkartılmasıyla gerçekleşir. Ayrıca ekonomik ömrünü tamamlamış dalların toprak seviyesinden testere ile kesilerek çıkartılması gerekir. Bu kesilen dalların yerine köklerden çıkan bağımsız sürgünler yetiştirilerek yeni dal oluşumu sağlanır.

Ocaklarda budama yaparken öncelikle hastalıklı, daha sonra yaşlı ve son olarak güneşlenmeyi engelleyen dallar kesilerek çıkartılır. Ocağın içinde dal bırakılmaz, ocak içi boşaltılır. Kesilen dallardan özellikle hastalıklı olanlar bir an önce bahçeden uzaklaştırılarak imha edilmelidir. Sık dikim yapılmış bahçelerde ve dal sayısının fazla olduğu ocaklarda istenilen düzeyde verim almanın imkânsız olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sık dikimden ve ocaktaki fazla dal sayısından kaçınılmalıdır. Bir ocaktaki dal sayısının altıyı geçmemesine özen gösterilmelidir.

Bir bahçenin dikiminden itibaren ekonomik ömrünün 50-60 yıl olduğu göz önüne alınarak, bu yaşı doldurmuş bahçelerin sökülerek mutlaka yeniden tesis edilmesi gerekir. Aksi takdirde bahçenin verimi yıllar itibarıyla azalarak yarıya, hatta dörtte bire kadar düşerek ekonomikliğini yitirecektir.

Üreticilerimizin bu bilgilerle yetinmeyerek daha fazla ve yeterli bilgi alması için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları önerilir.  

Son Haberler
...
Trabzon’Da Nakil Güzergahlarında Su Ürünleri D ...
...
Trabzon’Da Hamsi Avcılığına Sıkı Denetim
...
Vali Yıldırım’Dan İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’ ...
...
Trabzon’Da Yasal Boy Altında Balık Satışı Yapa ...
...
2025-2026 Su Ürünleri Av Sezonu Hamsi Avcılığı ...
...
Trabzon’Da Alabalık Tesislerine Büyük Destek

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : İnönü Mahallesi Hasan Saka Caddesi Mimoza Sokak No:4 Ortahisar/TRABZON

  • Telefon : 0462 230 21 45 (pbx)

  • Faks : 0462 230 21 54

  • E-Posta : trabzon@tarim.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI