Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin" açıklama yaptı.
Tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması amacına yönelik, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenme programlarında 19 yılı geride bıraktıklarını belirten Kaplan, bu süre içerisinde çok sayıda projenin Trabzon ekonomisine kazandırıldığını söyledi.
Kırsal Kalkınma Destekleme Programı kapsamında, 2006-2024 yılları arasında toplam 7963 proje tamamlandı. Bu projeler için Trabzon ekonomisine 160 milyon TL hibe desteği verilerek, 7934 kişiye istihdam sağlandı.
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Desteklerinin 2025 yılında da sürdürüleceğini belirten İl Müdürü, başvuruların başladığını ve 24.02.2025-09.04.2025 tarihleri arasında olacağını belitti.
Program Konuları
Programda Yer Alan Başlıca Yatırım Konuları: Bitkisel ürünlere yönelik yatırımlar; hayvansal ürünlere yönelik yatırımlar; su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar; su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar; süt ve süt ürünlerine yönelik yatırımlar; arı ürünlerinin işlenmesine yönelik yatırımlar; çelik silo, soğuk hava deposu yatırımları; tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar; kültür mantarı üretimine yönelik yatırımlar; yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına ilişkin yatırımlar; tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik yatırımlar ve aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımları…
Ödeme Miktarları
Kooperatifler, birlikler, gerçek ve tüzel kişilerin (Kobi tanımında kullanılan kriterler ışığında; 250 kişiden az istihdam eden, yıllık net hasılatı veya mali bilançosundan her hangi biri 500 milyonu aşmayan işletmeler) başvuruda bulunabileceği programlarda, tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda; 2025 yılı için; yeni tesis niteliğindeki başvurularda 20 milyon Türk Lirası, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 18 milyon TL., kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda ise 16 milyon TL. olarak belirlenmiştir.
Kırsal ekonomik altyapı yatırımları için alt limit olarak 100 bin TL, üst limit için 8 milyon TL olarak belirlenen programda, parasal miktarların (KDV hariç) % 50'si hibe olarak yatırımcılara ödenecektir.